Une nouvelle Source de l’Histoire
Boleslas Matuszewski argumenterade i sin Une nouvelle Source de l’Histoire – (Creation d’un dépot de cinematographie historique) för att upprätta arkiv för de animerade fotografierna [les photographies…
Barn och biografföreställningar: ett föredrag
Marie Louise Gagner var adjunkt och lektor vid Folkskoleseminariet i Stockholm från 1905 till sin pensionering 1928. Hon stred för en förbättrad barn- och ungdomslitteratur…
”Hvilken uppmärksamhet kräfves icke i vår tid t. ex. blott för att komma helskinnad öfver ett af automobiler och elektriska spårvägar öfverkorsadt torg, för att undvika föroreningar, smittoämnen och gifter i luft, föda, dryck och industriartiklar, hvilken psykisk energi måste inte läggas ned bara på att läsa dagens tidningar, diskutera dagens frågor med våra bekanta, med ett ord…
Några ord från biografcensuren
Skriften”Några ord från biografcensuren” kom till som ett svar på att AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå överklagat visningsförbuden för flera filmer. Däribland Trädgårdsmästaren/Världens grymhet (1912) i…
Kinematografien, ett bildningsmedel
”Åtskilliga personer, intresserade för kinematografien som bildningsmedel, ha uppmanat mig att utgiva något i tryck beträffande detta spörsmål. Huruvida jag bort följa det rådet, får den opartiske läsaren —…
Gustaf Berg skrev regelbundet i tidskriften Biografen (1913-1915) men kom att hamna i konflikt med dess redaktör Erik Brogren i och med grundandet av Filmbladet 1915.…
Skriften är ett försvar för biografkulturen mot de fördomar som är ”tämligen allmänt utbredd[a] i bildade kretsar”. Bakom häftet stod direktionen för Slottsbiografen i Uppsala. Biografen…
Filmen som kulturfaktor: en inblick i kinematografiens värld
Det är inte frågan om en teknisk genomgång av filmmediet utan ”syftet med denna lilla skrift är enbart att söka väcka intresse i vidare kretsar och bedja…
Innebär amatörkinematografien en lösning av skolkinematografifrågan?
Särtryck ur tidskriften Verdandi 1915.
Skriven under brinnande krig 1916 kommenterar Gustaf Berg i ett utlåtande till Kungl. Maj:t censurförordningen och de åldersgränser som fanns. Andemeningen i skriften var att ”Barnets…
Aktuella funderingar om folkskollärarna och biografen
Daniel Engdahl började sin filmbana som kamrer på Svenska biografteatern 1912 innan han blev ansvarig för Svenska förenade biograf AB under åren 1913-1920. Under 1920-talet…
1 oktober 1919 infördes i Sverige den s.k. Nöjesskatten på underhållning dit allmänheten betalat inträde. Skatten, som avskaffades 1963, var till en början en kommunal skatt…
Det lilla häftet Barngränsfrågan är ett särtryck från Filmbladet 1918. Gustaf Berg diskuterar här en pågående utredning om en eventuell höjning av åldersgränsen. Bergs förslag är att höja…
Synpunkter på biografsäsongen 1917 – 1918
I det här särtrycket från Filmbladet diskuterar Gustaf Berg filmmediets utveckling under säsongen 1917 – 1918. Föredraget hölls på Svenska film- och biografmannasällskapets årsmöte i Stockholm den…
Biografen – strykpojken: negation och reformer
Särtryck ur tidskriften Verdandi 1918 som oroar sig för repertoaren ”ty det gäller generationers framtid, som nu löpa fara att i biografernas genom snittsdram atik få hela…
Hur skall en biografreform kunna bli effektiv?
Debattinlägget om biografernas repertoar skrevs i maj 1917 och återges här i ett särtryck från Det nya Sverige: Tidskrift för nationella spörsmål.
En reklamskrift från Svenska Biografteatern. På några sidor lyfter häftet fram vikten av en svensk filmexport. Desto fler sidor ägnas åt Mauritz Stillers ”Sången om…
Svensk biografutveckling och lagstiftning
Texten är ett inledningsanförande hållet av Gustaf Berg vid den första Skandinaviska filmmannakongressen i Stockholm 26 september 1919. Berg tar fasta på två huvudlinjer som…
Är biograflitteraturen värd vårt intresse? Referat av nyare filmkritisk litteratur
Särtryck ur Svenskt arkiv för pedagogik 1919.
G. H. Malins var en av Storbritanniens mest kända filmfotografer under första världskriget, bland annat levererade han stora delar av materialet till ”Slaget om Somme”…
Konsten att bli filmskådespelerska
En bok som med färgrikt språk redogör för den arbetsamma vägen varje blivande filmstjärna måste vandra, och det är mer regel än undantag att förhoppningarna…
Den skolmässiga lärofilmen en verklighet i Tyskland
Särtryck ur tidskriften Verdandi 1920.
Föredraget ”Aktuella filmproblem” hölls på Hotell Bristol i Kristiania 27 juni 1921 vid Kommunale kinematografers landsförbunds landsmöte. Förutom att diskutera distribution och kvalitetsbegreppet fördjupar sig…
Filmen: dess framställning, inspelning och förevisning
Boken är en genomgång av filmmediets bakomliggande teknologi. Framställningen är populärt hållen och tekniska termer förklaras. Förordet avslutas: ”Slutligen ber jag få betona, att det föreliggande…
Något om kinematografisk litteratur i allmänhet samt en del teknisk hithörande i synnerhet
En genomgång av existerande filmlitteratur. Särtryck ur Nordisk tidskrift för fotografi 1921.
Biografen: ett ord till fackets män samt till föräldrar och lärare
G. Halfdan Liander var kritisk mot biografkulturen men såg ett värde för mediumet på undervisningen område. I företalet till denna bok konstaterar Liander: ”Våra dagars…
Från hembygds- till världsbild
I denna skrift från 1922 reflekterar Gustaf Berg över filmen i skolundervisningen och i folkbildningsarbetet. Häftet innehåller även en katalog över SF:s skolfilmer.
Efter ett år som chef för Svensk Filmindustris skolfilmsavdelning summerar Gustaf Berg i denna skrift från 1922 sina intryck.
Omkring bildningsfilmen sammanfattar Svensk filmindustris skolfilmsavdelning under läsåret 1922-1923. Förutom statistik över antalet visningar och besöksfrekevens har Gustaf Berg samlat flera sakkunniga som får uttala…
Hos filmstjärnor i USA: snapshots från New York och Hollywood
Under signaturen Quelqu’une skrev Märta Lindqvist från 1916 i Svenska Dagbladet. Hennes tidiga intresseområden rörde film och mode. Lindqvist var en föregångare och kom att utveckla en…
Detta är ett föredrag hållet av Gustaf Berg den 29 juli 1924 vid Visby stifts 17:de skolmöte i Visby.
Biografuppfostran – hemuppfostran
Särtryck ur Tidskrift för hemmet 1923 och 1924.
Karl XII – Ett skådespel för filmen
Hjalmar Bergman skrev manus till filmen om Karl XII. Filmen var i två delar; Karl XII (1925) och Karl XII/senare delen (1925). Bergman ställde upp…
I det här föredraget hållet vid andra Nordiska Filmkongressen i Köpenhamn den 21 maj 1926 diskuterar Gustaf Berg begreppet ”bildningsfilm”. Berg ser bildningsfilm i sin…
I ”Filmen och statsmakterna” blickar Gustaf Berg 10 år senare tillbaka på föredraget ”Svensk biografutveckling och lagstiftning” hållet 1919. Det är en något uppgiven Berg…
Genom slyngelår och storhetstider
1936 ges Bergs historik ”Genom slyngelår och storhetstider” ut. Det är ett särtryck av en artikelserie i Svensk skolfilm och bildningsfilm där Berg ger sin…
Skolfilmens historia och förutsättningar
I ”Skolfilmens historia och förutsättningar” ger Berg en kortfattad historik om filmens plats i undervisningen. Texten avslutas med ett antal önskemål där det sista är…
Den svenska skolfilmen och bildningsfilmen
Ett föredrag hållet av Gustaf Berg hos Uppsala studenters filmstudio 1942.